poniedziałek, 1 grudnia 2014

Jedzenie lunch i deser...



Pyszne jedzenie!

creme brulle
Źródło: https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRCtO7RaM7XlFlf0FDG6EjHIug1VURqI58C2-Gk7C23jF8nwiYlKg
Każdy przysmak musi łączyć coś niezwykłego! Przepysznym deserem jest creme brulle ze s karmelizowanym brązowym cukrem. Danie to z łatwością można kupić niemal w każdym sklepie spożywczym we Francji, ale trzeba pamiętać, że nie mieszkamy we Francji;). Aby przyrządzić takie danie, wystarczy:

  • Śmietanka 30%
  • Cukier puder (100g)
  • Ulubione owoce
  • 50g krówek (cukierków)

Śmietankę ubijamy mikserem tak żeby zrobiła się twardsza, dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy żeby nie było grudek, przekładamy gotową miksturę do miseczek i odstawiamy do lodówki na 15 min. W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy krówki, następnie wyciągamy z lodówki gotowe miseczki, dodajemy ulubione owoce i całość zalewamy krówkami. Taki deser to niezła bomba kaloryczna, jednak raz na jakiś czas wydaje mi się, że każdemu należy się chwila zapomnienia..

Jedzenie na lunch!

bigos
Źródlo: http://foodmag.pl/wp-content/uploads/images/bigos-01-full-900x546.jpg
W Krakowie odnajdziemy restauracje które proponują bardzo smaczne i proste dania, takie jak bigos. Niestety nie jest on wskazany dla osób z delikatnym żołądkiem, ponieważ może się on okazać zbyt ciężki. Dania obiadowe najlepiej jest robić samemu, ponieważ wiemy dokładnie co znajduje się w określonej potrawie, i jakich produktów nie możemy używać. Lunch jest specyficzną formą obiadu cieszącą się coraz większą popularnością w Polsce.  Na obiad zazwyczaj mamy zdecydowanie więcej czasu, natomiast lunch jest szybkim posiłkiem, który dostarcza bardzo dużo energii do działania. Świeżość produktów przyczynia się do odniesienia ogromnego sukcesu prowadzonej restauracji. Towary zakupione na targach i w przydrożnych warzywniakach mają na ogół bardzo dobrej (jeżeli nie najwyższej) jakości produkty. Ostatnimi czasy, chodziło za mną danie które KAŻDY może zrobić bez zbędnych zamienników sosów pomidorowych. Wystarczą:

  • Pomidory
  • Makaron spaghetti
  • Tymianek
  • Papryka
  • Mięso mielone
  • Cebula

Cebbulę kroimy na male kwadraciki i smażymy na patelni do zeszklenia. Następnie dodajemy mięso, które kolejno doprawiamy do smaku (solimy i pieprzymy). Dodajemy pokrojone, a najlepiej zblendowane pomidory, dodajemy szczyptę soli i odrobinę tymianku. I gotowe! Danie z pewnością zachwyci każdego konsumenta, a jak nie wierzycie, wpiszcie do wyszukiwarki odpowiednią frazę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz