sobota, 22 listopada 2014

Jedzmy ostre jedzenie



Przyprawy a jedzenie

Najostrzejsza papryczka na świecie
Źródło: http://www.chilifan.de/galerie/cs_haba2005.jpg
Jedzenie można traktować jako przyprawy. Papryka słodka na początku  zawsze bywa warzywem, dopiero później zostaje zasuszona i powstaje z niej proszek. Dzięki różnym procesom jakie pozwalają na uzyskanie nowej postaci danego warzywa, możemy dowolnie doprawiać dania. Papryka, wcześniej wspomniana przeze mnie, doskonale się nada do takiego dania jak bigos, lub spaghetti. Ktoś może uważać że spaghetti powinno zawierać tylko pomidory. Zgadzam się, jednak dodanie odrobiny papryki czerwonej będzie w stanie zmienić delikatnie smak przygotowanego dania i go zaostrzyć. Kuchnie świata, proponują różne potrawy a w większości są to potrawy pikantne. Dobrze jest więc podowiadywać o sposobach na zwiększenie ostrości i jej złagodzenie. Najostrzejszą papryczką na świecie jest jabanero. Ostrość tej malutkiej papryczki jest tak potężna, że jedną kroplę lub jeden gryz tej papryczki trzeba ugasić pijąc wannę wody. Najlepszym produktem do walki z ostrością jest stosowanie jogurtów naturalnych. Jogurt jest gęstszy niż woda i pochlania ostrość jaką może pozostawić na przykład papryczka. Menu dnia w którym jest co najmniej jedno pikantne danie pozwala na utrzymanie prawidłowego rozwoju naszego organizmu. Pikantne dania pozwalają na zniwelowanie złych bakterii, a tym samym pozwalają na wzmocnienie organizmu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz