Przyprawy a jedzenie
Źródło: http://www.chilifan.de/galerie/cs_haba2005.jpg |
Jedzenie można traktować jako przyprawy. Papryka słodka na
początku zawsze bywa warzywem, dopiero
później zostaje zasuszona i powstaje z niej proszek. Dzięki różnym procesom
jakie pozwalają na uzyskanie nowej postaci danego warzywa, możemy dowolnie
doprawiać dania. Papryka, wcześniej wspomniana przeze mnie, doskonale się nada
do takiego dania jak bigos, lub spaghetti. Ktoś może uważać że spaghetti powinno
zawierać tylko pomidory. Zgadzam się, jednak dodanie odrobiny papryki czerwonej
będzie w stanie zmienić delikatnie smak przygotowanego dania i go zaostrzyć.
Kuchnie świata, proponują różne potrawy a w większości są to potrawy pikantne.
Dobrze jest więc podowiadywać o sposobach na zwiększenie ostrości i jej złagodzenie.
Najostrzejszą papryczką na świecie jest jabanero. Ostrość tej malutkiej
papryczki jest tak potężna, że jedną kroplę lub jeden gryz tej papryczki trzeba
ugasić pijąc wannę wody. Najlepszym produktem do walki z ostrością jest
stosowanie jogurtów naturalnych. Jogurt jest gęstszy niż woda i pochlania
ostrość jaką może pozostawić na przykład papryczka. Menu dnia w którym jest co najmniej jedno pikantne danie pozwala na
utrzymanie prawidłowego rozwoju naszego organizmu. Pikantne dania pozwalają na
zniwelowanie złych bakterii, a tym samym pozwalają na wzmocnienie organizmu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz