środa, 12 listopada 2014

Bigos z jablek i spaghetti



Portal z restauracjami

Poszukiwanie restauracji ze smacznym jedzeniem jeszcze nigdy nie było tak proste! Wystarczy zajrzeć na portal www.lanczownia.com.pl, by zobaczyć jak szybko i łatwo można znaleźć takie menu dnia jakiego szuka! Jedzenie jeszcze nigdy nie było tak proste!  Wystarczy kilka chwil i czas, żeby przeczytać co dana restauracja oferuje, lub po prostu ją odnaleźć w bazie knajp. Strona zawiera bloga, dzięki któremu można dzielić się opiniami na temat danego specjału kulinarnego.  W sieci jest kilkanaście portali które promują restauracje, lecz ten jako jedyny pozwali na odnalezienie Krakowskich knajp z ekstremalnie smacznym jedzeniem. Wystarczy wpisać do wyszukiwarki internetowej „restauracje Kraków” lub „lunch Kraków” aby odnaleźć lanczownię.  Opinie na temat jedzenia i restauracji są bardzo ważnym elementem i bardzo często to od nich zależy, jak dana restauracja zostanie odebrana przez potencjalnego klienta. Wzrost popularności portalu może spowodować że będzie on na ustach wszystkich, a dzięki temu wizerunek danej restauracji zyska na znaczeniu. Każda restauracja która chce osiągnąć sukces musi przede wszystkim wyróżniać się na tle reszty jakimś unikatowym daniem, Dobrą wizytówką będzie na przykład inny, nowy rodzaj bigosu, nie różniący się smakiem, lecz znacznie zdrowszy. Mówię tu oczywiście o bigosie z  jabłek. Wykorzystuje się do jego przygotowania dokładnie takie same składniki jak w zwykłym bigosie, lecz zamiast kapusty używa się jabłek.  Efekt końcowy  jest rewelacyjny, bigosu z jabłek niemal nie da się odróżnić od zwykłego bigosu, a przy tym, jest zdecydowanie chudszy i jako danie nie jest tak ciężkie na żołądku.
Jablkowy bigos
Źródło: http://alba.blox.pl/resource/Bigos_przepis_1.JPG

Jedzenie to podstawa

Dobre jedzenie, dobre dania i dobre składniki to polowa sukcesu. Wystarczy świetny produkt, na przykład pomidor i już jest pewne że można z niego zrobić przepyszne spaghetti. Do zrobienia naprawdę dobrego spaghetti ala bolognese, potrzeba:

  • ·        0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • ·        6-8 dużych pomidorów
  • ·        2 duże cebule
  • ·        1 paprykę czerwoną
  • ·        Sól, pieprz
  • ·        Tymianek

Na początku trzeba przygotować mięso, a więc wrzucić je na rozgrzaną patelnię, rozdrobnić i usmażyć doprawiając do smaku solą i pieprzem. Na osobnej patelni trzeba rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w kostkę, którą należy odrobinę posolić, przez co puści soki. Po usmażeniu cebuli należy dodać pokrojone w kosteczkę pomidory i paprykę. Całość najlepiej jest zblendować na patelni. Dodajemy do smaku sól i pieprz.  Kiedy mięso będzie już usmażone, zalewamy je zbiedowaną wcześniej masą i smażymy około 15 minut, aby sos połączył się z mięsem. Na koniec wystarczy dodać 3 szczypty tymianku aby osiągnąć identyczny smak jaki mają restauracje. Kraków ma mnóstwo knajp z włoskim jedzeniem, gdzie można na pewno się nasycić.

Spaghetti Bolognese
Źródło: http://s2.lov3.pl/s2.lov3.pl/c00e1bda8002f50ab1b3460e25bf5af6.jpg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz